Barnekreftportalen
Copyright ® Nasjonal kompetansetjeneste for solide svulster hos barn b16436@ous-hf.no

Symptomer og faresignaler

Alle symptomer som kan indikere kreft hos barn og ungdom kan også forekomme i andre sammenhenger/ved andre sykdommer - og oftest er de slettes ikke tegn på kreft. Det gjør det generelt vanskelig å finne de ytterst få barn/ungdommer med kreft blant de veldig mange som har lignende symptomer men feiler noe helt annet. Det finnes allikevel noen symptomer og funn som bør tas mer alvorlig enn andre. Jeg kaller dem for faresignaler, og uthever dem spesielt. Andre symptomer er de symptomene som kan følge med kreft, men også kan bety en lang rekke andre ting.

Leukemi:
Faresignaler: Spontant oppståtte hudblødninger (uten forutgående skade). Kombinasjon av flere av de følgende enkeltsymptomer:
Andre symptomer: Slapphet, blekhet, feber uten klar årsak og over 1 uke, smerter i armer og ben eller hele kroppen, halting, stadig tilbakevendende infeksjoner, vedvarende hodepine, nattesvette.

Lymfekreft:
Faresignaler: Plutselig oppstått astmalignende åndenød hos en person som ikke har kjent astma. Her bør det tas et røntgenbilde av lungene for å se om det foreligger en mediastinal tumor (mellom lungene). Ekstrem nattlig svetting ("må skifte laken").
Andre symptomer: Vekttap som ikke kan forklares av andre årsaker.  Hovne lymfekjertler på halsen, i armhulene eller i lysken som ikke åpenbart har sammenheng med infeksjoner og ikke forsvinner i løpet av kort tid eller på infeksjonsbehandling. Andre symptomer som anført under "leukemi".

Svulster  sentralnervesystemet:
Faresignaler: Stadig tilbakevendende hodepine og/eller oppkast, spesielt hvis det er om morgenen. Oppkast uten diarré er ikke uten videre omgangssyke! Ustøhet/klønethet spesielt hos små barn. Krampeanfall uten feber. Nervelammelser. Plutselig oppstått sjeling. Unormal rask vekst av hodeomkrets hos spedbarn. «Isjiassymptomer» (utstrålende smerter fra ryggen til bena) som ikke er vanlig hos barn.
Andre symptomer: Slapphet, mistrivsel, hos spedbarn irritabilitet. Dårligere skoleprestasjoner. Veksthemning. Utilsiktet vekttap. For tidlig pubertet. Vedvarende tvangsdreining av hode/hals. Synsforandringer.

Andre svulster:
Faresignaler: Plutselig urinretensjon ("klarer ikke å tisse"). Lammelser. Plutselig oppståtte pusteproblemer som ikke passer med sykdommer barnet har fra før (f.eks. astma). Benbrudd uten adekvat forutgående skade.
Andre symptomer: Unormale kuler på hals, i armhulene eller i lyskene, eller evt andre steder, spesielt hvis de blir større eller står over lengre tid. Halting uten åpenbar forklaring. Vekttap uten forklaring. Vedvarende slapphet. Uttalte ryggsmerter. Vedvarende smerter som ikke har forklaring i skader etc. Langvarig hoste uten åpenbar infeksiøs eller annen årsak. Vedvarende kvalme/oppkast, forstoppelse. Utilsiktet vekttap. Forhøyet blodtrykk. Blod i urinen. Økende bukomfang.